Etusivu ›› Sisalto ›› Palvelut
Palvelut

Esteettömyys

Molempien kirjastojen, sekä Ruskon pääkirjaston että Vahdon lähikirjaston, edessä on yksi invapysäköintipaikka. Kirjastoihin pääsee sisälle pyörätuolilla. Vahdolla oleva luiska on kuitenkin sen verran jyrkkä, että mukaan tarvitaan fyysisesti vahva avustaja. Kummankaan kirjaston ulko-ovi ei ole sähkökäyttöinen, mutta pääkirjaston oven vieressä on ovikello, jota soittamalla voi kutsua henkilökunnan edustajan avaamaan kirjaston oven. Pääkirjastossa on käytettävissä myös esteetön wc. Heikkonäköisille asiakkaille on tarjolla suuritekstisiä kirjoja molemmissa toimipisteissä, sekä Celia-kirjaston äänikirjoja MP3-CD-levyinä. (Celian äänikirjojen lainaus edellyttää lukemisestetodistuksen toimittamista kirjastolle. Muita äänikirjoja saavat lainata kaikki kirjaston asiakkaat.) Molemmista kirjastoista voi lisäksi lainata selkokirjallisuutta, joka soveltuu mm. lukemista opetteleville lapsille ja suomea opiskeleville maahanmuuttajille. Induktiosilmukkaa äänen vahvistamiseen ei ole kummassakaan kirjastossa.

Pää- ja lähikirjaston kokoelmat

Ruskon pääkirjaston ja Vahdon lähikirjaston kokoelmissa on yhteensä 74 827 nidettä (28.4.2016), sisältäen mm. tietokirjallisuutta, kaunokirjallisuutta, Blu-ray-levyjä, CD-levyjä, aikakauslehtiä sekä erikoistuotteita kuten lumikenkiä, askel- ja verenpainemittareita. Myös kulttuuritilaisuuksien ja -tapahtumien esitemateriaaleja on jaettavana, samoin ammatinvalintaan ja koulutukseen liittyvää materiaalia.

Internet

Asiakkaiden käytössä on internetpäätteitä, joista tulostusmahdollisuus. Ajan voi varata 30 minuutiksi kerrallaan.

Kopiointi

Kirjastoissa on käytössä kopiokone asiakkaita varten. Kopiointi on maksullista.

Digitointi

VHS-nauhat talteen!

Nyt voit siirtää pääkirjastossa vanhat VHS-videonauhasi DVD:lle digitointilaitteella. Kuvaa tai ääntä ei voi editoida.

Digitointilaitteiston käyttö on maksutonta. Laitetta voi käyttää 1-4 tuntia kerrallaan ja ajan voi varaa etukäteen numerosta 044 4333 665. Ota mukaan tyhjä kirjoitettava DVD-levy, ellet halua ostaa kirjastossa myynnissä olevia tyhjiä DVD-levyjä (hinta 4 €/kpl). Kirjaston henkilökunta opastaa laitteiden käytössä.

Kaukopalvelu

Jos jotakin aineistoa ei ole Vaski-kirjastojen omissa kokoelmissa, Ruskon kunnankirjaston toimipisteet tilaavat aineistoa kaukolainaksi muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukopalvelu on maksullista riippuen lähettävän kirjaston hinnoittelusta.

Yhteispalvelupiste

Ruskon pääkirjastosta voi vuokrata Nummilammen virkistysalueen saunaa sekä ostaa Nummilammen avantouinnin kausimaksukortteja 25 €:n hintaan. Nummilammesta lisää tietoa löydät Palveluoppaan kohdasta Liikunta->Virkistysalueet.

Ruskon kunta vuokraa Jokikummun palvelutalon kahviota hintaan 5 € / tunti. Palvelutalo sijaitsee Vahdon kunnanosassa osoitteessa Jokitie 1. Tila on noin 30 hengelle. Varaukset tehdään Vahdon lähikirjaston kautta (Laukolan koulutie 2 B, puh. 044 4333666). Avaimen saa Vahdon lähikirjastosta tai Ruskon pääkirjastosta vuokran maksun yhteydessä. Kahvion maksuttomasta käytöstä päättää kirjasto- ja vapaa-aikalautakunta (Jan-Erik Ylitalo,  puh. 044 4333 662).

Lisäksi kirjastot toimivat yhteystyössä monien muiden tahojen kanssa esim. välittäen konserttilippuja paikallistapahtumiin ja myyden muutamia paikallisyhdistysten tuotteita. Ruskon pääkirjasto on myös toiminut 1.7.2014 lähtien Turun seudun joukkoliikenteen (Föli) palvelupisteenä myyden erilaisia lippu- ym. tuotteita.