Etusivu ›› Tietoa kaupungista ›› Kunnan Kuulumisia Blogi
Kunnan kuulumisia -blogi

Kuusitoista vuotta Ruskon kehityksen mukana

Bruttokansantuote kasvoi 5,7 prosenttia edellisestä vuodesta.  Työttömyysaste oli keskimäärin 9,8 prosenttia.  Inflaatio oli 3,4 prosenttia ja keskimääräinen korkotaso oli 4,4 prosenttia.  Asukasluvun kasvu oli 3,7 prosenttia ollen vuoden lopussa 3388. Toimintamenojen kasvu oli ”maltillinen”, 7,38 prosenttia.  Toisaalta verotulojen kasvu oli 9,74 prosenttia.  Vuosikate oli noin 1,5 miljoonaa.  Asukaskasta kohti vuosikatetta kertyi noin 450 euroa.

Aihesanat: 

Vuosi 2015

Vuosi 2015 jää suomalaisten mieleen ensisijaisesti pakolaisten tulosta, joka yllätti suomalaiset ja osittain myös suomalaiset viranomaiset.  Vaikka pakolaisvirta Eurooppaan oli jatkunut jo vuosia, ei Suomessa osattu varautua siihen.  Ajateltiin, että ei ne tänne Euroopan pohjoisimpaan ja kaukaisimpaan kolkkaan tule, vaan jäävät viimeistään Ruotsiin.  Toisin kuitenkin kävi ja tämän päivän tietojen mukaan pakolaisia on tänä vuonna tullut Suomeen runsaat 30 000.

Aihesanat: 

Kuntarakenne- ja soteselvityksiä, huhtikuu 2015

Kuntarakenneselvitys oli keskeisessä roolissa vuonna 2014. Ensin tehtiin koko Turun seudun kuntarakenneselvitystä, jossa oli mukana yhteensä 17 kuntaa. Myöhemmin alue jaettiin viiteen erilliseen selvitysalueeseen. Rusko oli mukana alueessa, johon kuuluivat Nousiaisten, Mynämäen ja Vehmaan kunnat sekä Raision kaupunki.

Aihesanat: 

Lausuntoja ja selvityksiä

Kuluvan vuoden alkukuukaudet ovat olleet työn täyteisiä kunnallishallinnon muutosten valmistelun johdosta.  Kunnanhallitus on toiminut lausuntoautomaattina, sillä kunnan lausuntoa on pyydetty lakiluonnoksista, jotka koskevat valtionosuusuudistusta, kuntarakennelain muuttamista (ns.

Aihesanat: 

Syksyn ensimmäisen hallayön jälkeen

Tänä aamuna, 26.9, oli tämän syksyn ensimmäinen pakkasaamu. Aamun lämpötila oli reilusti pakkasen puolella ja saimme ensimmäisen kosketuksen tulevaan talveen. Kunnat ovat saaneet pitkin lämmintä kesää ja alkusyksyä ns. lunta tupaan. Kuntia on syyllistetty kansantalouden ja rakennemuutoksen romuttajiksi ja kuntien työtekijät ovat saaneet ”suojatyöntekijöiden” ja ”pikkunilkkien” maineen. Nämä ”suojatyöntekijät” muun muassa hoitavat lapsia ja vanhuksia, opettavat sekä huolehtivat siitä, että hanoista tulee vettä ja kadut ovat ajokunnossa.

Aihesanat: 

Tuovatko selvitykset liitoksia?

Kirjoitan tätä heinäkuun alussa. Edellisestä kirjoituksesta on yli puoli vuotta. Kevään aikana on käyty vilkasta keskustelua kuntarakenteesta ja kuntien tehtävistä. Lisäksi kuntatalous on kääntynyt jyrkkään alamäkeen, koska tulot eivät kasva samassa tahdissa kuin palvelujen kysyntä ja siten kuntien menot.

Aihesanat: 

Rusko – Suomen paras kunta

Lokakuun lopussa meitä ruskolaisia ilahdutti Helsingin Sanomien tekemän kuntavertailun tulos, jossa Rusko todettiin Suomen parhaaksi kunnaksi. Olemme itse tietysti tienneet sen jo aikaisemmin, mutta nyt myös ulkopuolinen arvioija pääsi samaan lopputulokseen. Arviointikriteerejä oli yhteensä 18. Rusko on turvallinen paikka asua ja ruskolaiset asuvat väljemmin kuin Suomessa keskimäärin asutaan. Meidän koulutustaso ja terveydentila ovat keskimääräistä parempia. Lääkäriin pääsee nopeasti ja kirjastopalvelut ovat kaikkien saavutettavissa.

Aihesanat: 

Kuulumisia kuningaskunnasta

Tätä kirjoitettaessa Ruskolla on ollut vajaan viikon kuningas. Viime viikonloppuna (21–22.7.) ori Erikasson voitti ravikuninkuuden. Ravikuninkuuden saavuttaminen on ollut pitkän ja monivaiheisen työn tulos. Koko tukijoukon uskoa usein koeteltu, koska loukkaantumiset ovat monta kertaa keskeyttäneet orin hyvän kauden. Kuninkuuden saavuttaminen osoittaa, että pitkäjänteisellä työllä ja luottamalla omaan osaamiseen sekä koko taustatiimin sujuvalla yhteistyöllä saavutetaan lopulta ”kirkkain kruunu”.

Aihesanat: 

Kunnanjohtajan huhtikuun katsaus

Vuoden ensimmäinen neljännes on takana. Olemme saaneet nauttia oikeasta talvesta ja hyvistä hiihtokeleistä tammikuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin. Nyt tuntuu, että ”kevät keikkuen tulevi”. Mutta varmaa on, että tänäkin vuonna saamme nauttia ihanasta keväästä ja toivottavasti myös lämpimästä kesästä. Loppukevät ja alkukesä ovat parasta vuodenaikaa, koska silloin luonto herää ja meidät ympäröi ihana vihreys sekä alkukesän kukkaloisto.

Aihesanat: 

Kunnanjohtajan tammikuun katsaus

Elämme mielenkiiltoisia aikoja kuntalaisten ja kuntien kannalta. Tätä kirjoitettaessa odottelemme valtiovarainministeriön ”kuntakarttoja”. Vaikka kuntakarttoja ei vielä ole, ei tarvitse olla suuri ennustaja arvioidakseen, että ministeriön valmisteluryhmän ehdotuksessa tullaan esittämään kuntien yhdistämisiä, koska hallitusohjelman ja kunta- ja hallintoministerin kannanottojen mukaan on nähtävissä hallituksen tahto tehdä suuri kuntaremontti, joka tarkoittaa entistä suurempia kuntia.

Aihesanat: 
Asiasanat: