Etusivu ›› Tuottajat ›› Vahdon lainamakasiinimuseo

Vahdon lainamakasiinimuseo

Yhteystiedot: 

Avoinna suvisunnuntaisin (1.6. - 31.8.) klo 11.00 - 13.00.

Puhelinnumero(t): 

Vahdon lainamakasiinimuseo sijaitsee Vahdon kunnanosassa kirkon kupeessa. Lainamakasiinimuseo on rakennettu vuonna 1858 ja se toimi vielä viime sotien aikana. Museo on säilynyt alkuperäisessä asussaan ainoana Suomessa ja esittelee lainamakasiinitoimintaa. Lainamakasiineja alettiin perustaa Suomeen 1700-luvulla. Makasiineihin kerättiin vuosittain joka tilalta tietty ruis- ja ohramäärä, josta katovuoden sattuessa lainattiin hätäapu- ja siemenviljaa.

Museo on avoinna suvisunnuntaisin (1.6. - 31.8.) klo 11.00 - 13.00.

Lainamakasiinin historiallista taustaa:

 
Pöytäkirja, joka on kirjoitettu 14 päivää aikaisemmin ilmoitetussa kirkonkokouksessa Vahdon kappelikirkolla 14 maaliskuuta 1858 1§ Koska Vahdon kappelikuntalaiset olivat päättäneet kirkonkokouksessa 6. syyskuuta 1857 perustaa mainittuun kappeliin kylvösiemen- ja hätäapuvarastot, jotka säilytetään pitäjänmakasiinissa 23. toukokuuta viimeksi mainittuna vuonnan annetun Keisarillisen julistuksen mukaan; niinpä tässä kirkonkokouksessa herätettiin kysymys makasiinin rakentamisesta.
 
Ja päätettiin: että tämä makasiini rakennettaisiin honkahirsistä ja siitä tulisi 9 kyynärää korkea, 5 syltä pitkä ja 4 syltä leveä; makasiiniin tehdään pärekatto, alakertaan ovi. joka varustetaan yhdellä suurella lukolla, rautapuomilla ja kahdella ulkolukolla, ja yläkertaan 1 ½ kyynärää korkea ja kyynärän levyinen luukku, joka varustetaan puomilla; Laarit, joita tulee olla 5 ja jotka tehdään 5 kyynärän korkuisiksi, rakennetaan pienistä hirsistä; Laarien pitää olla 1 kyynärän etäisyydellä molemmista sivuseinistä ja takaseinästä, ja keskikäytävän tulee olla 2 ½ kyynärää leveä; takaseinälle rakennetaan laari hätäapuvarastoa varten ja kummallekin sivuseinämälle 2 laaria siemenviljavarastoa varten; joka laariin asennetaan putki, josta vilja valuu ulos lainaa otettaessa; makasiinin seinään tarkoitettujen hirsien pitää olla 8 tumma ohuemmasta päästä ja laareihin tarkoittujen hirsien 6 tuumaa ohuemmasta päästä; perustus tehdään harmaakivestä ympäriinsä kiinteäksi ja rapataan; kappeliseurakuntalaisten pitää hankkia makasiinia varten kiviä ja hirsiä manttaalien mukaan; tämä rakennus pitää pystyttää lähelle kirkkoa; itse rakentaminen tarjotaan huutokaupalla vähiten vaativalle.
 
Tähän päätökseen yhtyivät useimmat läsnä olevat talonomistajat; mutta arrendaattori Anders Silvola, talonpoika Matts Undo ja talonpojat Henrik Haunis ja Gustaf Dahlsten asettuivat täysin vastutamaan makasiinin perustamista ja sanottiin läsnä oleville, että tähän päätökseen tyytymätön saa 3 viikkoa tämän pöytäkirjan tarkastamisen jälkeen ilmaista tyytymättömyytensä Maan Kuvernöörin tykönä.

Kirkonkokouksen puolesta

Alex. Edv. Ahlstedt

Kun pöytäkirja luettiin, lausuivat kappelikuntalaiset, että puutavara pitäisi tuoda makasiinin rakennuspaikalle huhtikuussa tänä vuonna, tämä hyväksyttiin ja allekirjoitettiin;

Todistavat:

Wahdolla 21. Martii 1858

Fredrik Luukka Gustaf Mattila

Gustaf Pietilä Joel Möyrä

Tarkemmat tiedustelut

etunimi.sukunimi [at] rusko.fi
Ruskon pääkirjasto
Puhelinnumero: 
044 4333 662
Kirjasto- ja vapaa-aikajohtaja